"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » » 🧠 📚ARTHUR SCHOPENHAUER : Viața, Amorul, Moartea" 🌟

Add to favorite 🧠 📚ARTHUR SCHOPENHAUER : Viața, Amorul, Moartea" 🌟

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

      O coroana de lauri este o coroana de spini, împodobită cu foi.

      *

      * *

      Când un om este mai presus de ceilalţi şi nu vrea sa rămână singur, trebuie sa se coboare la ei; ceilalţi nu se vor ridica niciodată pina la el.

      *

      * *

      Se da tot atât de uşor dreptate autorului viu, ca şi autorului trecut în nefiinţă, când generaţia pentru care scria a dispărut.

      *

      * *

      Tinerii care îşi fac studiile pentru a-şi câştiga pâinea sunt adesea criticaţi. Dar profesorii lor fac acelaşi lucru şi oricine găseşte ca e natural.

      *

      * *

      Este o mare necuviinţa ca cineva să-şi înşiruie titlurile şi funcţiile pe coperta unei cărţi. In literatura numai superioritatea spiritului are trecere; aceia care încearcă să-şi puna în valoare alte calităţi arata ca le lipseşte spiritul.

      *

      * *

      Omul este un animal nefericit care cugeta după criteriile altora. Multi oameni sunt pentru filosofi ca nişte paznici de noapte care le strica somnul cu pasul lor.

      *

      * *

      Profesorii de filosofie trebuie sa înţeleagă ca filosofia îşi propune un alt scop decât acela de a definitiva educaţia viitorilor referenţi, preoţi, medici.

      Filosofia lui Kant ne învaţă ca lumea trebuie căutată în noi înşine, nu în afara noastră.

      *

      * *

      Scrierile politice ale lui Voltaire sunt cele mai sublime exemple de ceea ce Kant numeşte „subtilităţi”.

      Înţelepciunea lui Hegel se exprima într-un cuvânt: lumea este un silogism cristalizat.

      *

      * *

      Logica este baza fundamentala a raţiunii şi, reciproc, baza fundamentala a logicii este raţiunea.

      Mai trebuie considerata relaţia dintre ştiinţele pure şi logica.

      Dialectica prin etimologie este arta conversaţiei. Dar pentru ca nici o convorbire nu poate tine mult fara dizertaţie, dialectica, prin natura ei, devine arta de a disputa.

      Spaţiul, prin antiteza substanţei care-l ocupa este un dat material, ca noţiune necesara gândirii şi formulata. In matematica, raţiunea este în disputa permanenta cu propriile sale noţiuni privind timpul, spaţiul şi categoria. Este întocmai ca o pisica jucându-se cu propria ei coada.

      *

      * *

      Un om înzestrat cu spirit s-a uitat vreodată sui? Nu cred, cu toate ca stiu cele doua defecte care înlesnesc privirea crucişă. Animalele sunt saşii?

      *

      * *

      Omul de geniu şi alienatul se aseamănă prin aceea ca trăiesc fiecare într-o lume diferita de cea a oamenilor obişnuiţi.

      *

      * *

      Inteligenta, puterea creatoare, talentul sunt pe lângă valoarea morala a sufletului ceea ce o simpla reprezentare este pentru realitate.

      *

      * *

      Filosofii şi-au dat mare osteneala pentru a spune ca voinţa este libera; eu voi spune numai ca ea este atotputernica.

      *

      * *

      Voinţa este inima universului, iar subiectul absolut al cunoaşterii este spiritul.

      Stilul este fizionomia spiritului: ea e mai putin falsa decât cea a trupului.

      A scrie într-un stil strain este ca şi cum ai purta o masca şi oricât de frumoasa ar putea fi, lipsa de viaţă o face searbăda şi neplăcută, astfel ca preţuieşti mai mult deci un obraz urât.

      Intre toţi scriitorii timpului nostru Goethe este cel mai obiectiv, iar Byron cel mai subiectiv, caci el nu vorbeşte decât despre sine. Pina şi-n genurile obiective – drama, epopeea, găseşte mijloace de a se prezenta sub figura eroilor sai. Edmond, eroul lui Goethe, care nu ia în serios viaţa, trebuie sa plătească acesta greşeală. Tocmai caracterul sau uşuratic il face sa trateze facil moartea. Scenele populare joaca pe lângă el rolul corului.

      *

      * *

Are sens
Marcus
Marcus
  • 0
Carte de aforisme, extraordinara prin cinism si intelegere profunda a vietii, este o delectare pentru orice cititor.

Fara a da sfaturi, privind cu umor amar ceea ce Viata, amorul si moartea inseamna pentru fiinta umana, Schopenhauer reuseste sa spuna ceea ce fiecare dintre noi gandim si nu avem curajul de a formula. 
  • 16 March 2024 12:01