"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » ♥️📚"Setea" de Jo Nesbø♥️📚

Add to favorite ♥️📚"Setea" de Jo Nesbø♥️📚

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

a echipei de anchetă.

Katrine văzu avertismentul din privirea lui.

— Dă-i bătaie! Şi fă cum îţi spun! Spune presei că ăsta este cel mai dificil caz de care te-ai ocupat până acum.

— Eu…

— Cu propriile cuvinte, evident. Când are loc următoarea conferinţă de presă?

— Am anulat-o pe cea de azi, dat fiind că nu aveam nimic nou.

— OK. Ţine minte, dacă acest caz este prezentat ca dificil, gloria va fi cu atât mai mare când îl vom rezolva. Şi nici nu vom minţi, întrucât oricum nu avem nimic până acum, nu? În plus, presa adoră un mister profund şi terifiant. E o situaţie în care câştigă toată lumea, Bratt.

Câştigă toată lumea pe dracu’, se gândea Katrine în vreme ce cobora la etajul şase, la Departamentul de Investigaţii Criminale.

La ora 18:00, Katrine începu şedinţa echipei de anchetă subliniind importanţa ideii ca rapoartele să fie scrise şi înregistrate în sistem, nu ca după primul interogatoriu luat lui Geir Sølle, bărbatul de pe Tinder cu care se întâlnise Elise Hermansen în seara în care fusese omorâtă, iar rezultatul fusese că un al doilea poliţist luase legătura cu Geir Sølle.

— În primul rând, înseamnă muncă în plus, precum şi faptul că dăm publicului impresia că poliţia e dezorganizată şi nu ştie stânga ce face

 90 

dreapta.

— Trebuie să fi fost ceva în neregulă cu calculatoarele sau cu sistemul, zise Truls Berntsen, deşi Katrine nu-i pomenise numele. Eu ştiu că l-am trimis.

— Tord?

— Nu s-a raportat nicio cădere în sistem în ultimele 24 de ore, răspunse Tord Gren, potrivindu-şi ochelarii şi observând expresia din privirea lui Katrine, pe care o interpretă corect. Dar fireşte că ar fi putut fi ceva în neregulă cu computerul tău, Berntsen – am să arunc o privire.

— Dacă tot ai început, Tord, ne-ai putea prezenta ultima ta lovitură de geniu?

Expertul IT roşi, încuviinţă şi continuă cu tonul lui ţeapăn, nenatural, ca şi cum ar fi citit dintr-un scenariu:

— Servicii de localizare. Majoritatea oamenilor care au telefoane mobile permit uneia sau mai multor aplicaţii să adune permanent date de geolocalizare, mulţi dintre ei făcând asta fără să ştie.

Pauză. Tord înghiţi în sec, iar Katrine îşi dădu seama ce făcea: citea dintr-un rezumat pe care îl scrisese şi-l învăţase pe de rost, după ce ea îi spusese că trebuie să ţină o prezentare.

— Multe aplicaţii solicită dreptul de-a putea trimite unor terţi detalii despre locaţia telefonului, însă nu şi poliţiei. O astfel de terţă parte este Geopard. Aceştia adună date despre locaţii şi nu au nicio clauză în contracte care să le interzică vânzarea de informaţii către sectorul public, cu alte cuvinte, poliţiei. Când sunt eliberate persoane care au ispăşit pedepse pentru agresiuni sexuale, le stocăm datele de contact – adresă, număr de mobil, adresă de e-mail – pentru că de obicei vrem să ştim cum putem da de aceşti indivizi în eventualitatea unor agresiuni similare celor pentru care au fost condamnaţi. În general, se consideră că există o probabilitate mare ca un agresor sexual să comită o nouă agresiune.

Studiile recente au arătat că s-ar putea să fie complet greşit: violul are de fapt una dintre cele mai scăzute rate de repetare. BBC Radio 4 a anunţat că şansa ca agresorii să fie arestaţi din nou este de 60% în SUA şi 50% în UK. Şi adesea pentru acelaşi tip de agresiune, dar nu şi pentru viol.

Statisticile Departamentului de Justiţie din SUA arată că 78,8% dintre cei condamnaţi pentru furtul unui vehicul motorizat au fost arestaţi din nou pentru acelaşi motiv într-un răstimp de trei ani, în cazul celor care au

 91 

vândut bunuri furate procentul este de 77,4% şi aşa mai departe. Însă

acelaşi lucru se aplică doar în cazul a 2,5% dintre violatorii condamnaţi.

Tord se opri din nou. Katrine presupunea că observase că răbdarea grupului era destul de limitată pentru o astfel de prezentare lungă şi detaliată. Tord îşi drese glasul.

— În fine, când trimitem calupul nostru de date de contact către Geopard, aceştia pot monitoriza mişcările telefoanelor acestor oameni, presupunând că folosesc aplicaţii care le urmăresc locaţia în orice moment şi-n orice loc. În seara de miercuri, de exemplu.

— Cât de precis? strigă Magnus Skarre.

— Cu o precizie de câţiva metri pătraţi, răspunse Katrine. Însă GPS-ul e bidimensional, deci nu putem vedea şi înălţimea. Cu alte cuvinte, nu ştim la ce etaj se află telefonul.

— Chiar e legal? întrebă Gina, o analistă. Adică, legislaţia privitoare la confidenţialitatea datelor…

— …se chinuie să ţină pasul cu tehnologia, o întrerupse Katrine. Am stat de vorbă cu juriştii noştri, iar aceştia mi-au spus că e zonă ambiguă, neacoperită de legislaţia în vigoare. Şi, din câte ştim, dacă ceva nu e ilegal, atunci…

Întinse mâinile în faţă, însă nimeni din încăpere nu îndrăzni să termine fraza în locul ei.

— Continuă, Tord!

— După ce-am primit permisiunea de la juriştii noştri şi acces la finanţe de la Gunnar Hagen, am cumpărat un set de date de localizare. Hărţile din noaptea crimei ne-au oferit poziţii GPS pentru 91% dintre persoanele care au fost condamnate anterior pentru agresiuni sexuale.

Tord se opri, părând să se gândească.

Katrine îşi dădu seama că el ajunsese la finalul rezumatului. Nu înţelegea deloc de ce nu se aud exclamaţii unanime de încântare.

— Nu înţelegeţi de câtă muncă ne-a scutit acest lucru? Dacă foloseam vechea metodă de a elimina atâţia potenţiali suspecţi dintr-un caz…

Cineva tuşi încet. Wolff, cel mai în vârstă dintre detectivi. Ar fi trebuit să fi ieşit deja la pensie.

— Având în vedere că ai zis „elimina”, presupun că asta înseamnă că

harta nu a arătat o potrivire cu adresa lui Elise Hermansen?

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com