- Bulevardul Diagonal, 442. E la o azvârlitură de băţ de aici - însă e două, iar la ora asta avocaţii de elită ies să ia masa cu văduve moştenitoare bogate sau cu fabricanţi de postavuri şi explozibile.
Eu aş aştepta să se facă ora patru.
Am vârât adresa în buzunarul jachetei.
- Aşa voi face. Vă mulţumesc mult pentru ajutor.
- Pentru asta suntem aici. Mergeţi cu bine.
Mai aveam de pierdut două ceasuri până la vizita pe care urma să i-o fac avocatului Valera, aşa încât am luat un tramvai care cobora până la Via Layetana şi m-am dat jos în dreptul străzii Condal.
Librăria "Sempere şi Fiii" era la doi paşi şi ştiam din experienţă că bătrânul librar, contravenind practicii imutabile din comerţul local, nu închidea la amiază. L-am găsit ca întotdeauna, la tejghea, aranjând cărţi şi ocupându-se de un grup numeros de clienţi care se perindau printre mese şi printre rafturi în căutarea vreunei comori. Când m-a zărit, a zâmbit şi a venit să mă salute. Era mai slab şi mai palid decât ultima dată când ne văzuserăm. Pesemne mi-a citit îngrijorarea în privire, fiindcă a ridicat din umeri şi a făcut un gest de nepăsare.
- Unii câştigă, alţii pierd. Dumneata ai devenit o figură, iar eu o lepădătură, după cum vezi, zise el.
- Vă simţiţi bine?
- Eu? Minunat. E blestemata de angină pectorală. Nimic serios. Ce vânt te aduce pe aici, prietene Martin?
- M-am gândit să vă invit la masă.
- Îţi mulţumesc, dar nu pot lăsa cârma. Fecioru-meu a plecat în piaţa Sarria să evalueze o colecţie şi socotelile nu ne prea dau voie să închidem când clienții încă se mai perindă.
- Să nu-mi spuneţi că aveţi probleme financiare.
- Asta-i o librărie, Martin, nu un birou notarial. Aici, învăţătura îţi oferă strictul necesar, iar uneori nici atât.
- Dacă aveţi nevoie de ajutor...
Sempere mă opri ridicând o mână.
- Dacă vrei să mă ajuţi, cumpără o carte.
- Dumneavoastră ştiţi că ceea ce vă datorez eu nu se poate plăti cu bani.
- Încă un motiv ca nici prin cap să nu-ţi treacă. Nu-ţi face griji pentru noi, Martin, că de aici nu vom fi scoşi decât cu picioarele înainte. Dar, dacă vrei, poţi să împarţi cu mine un prânz savuros din pâine cu stafide şi brânză proaspătă de Burgos. Cu asta şi cu Contele de Monte-Cristo poţi supravieţui o sută de ani.
19
Sempere abia dacă s-a atins de mâncare. Zâmbea istovit şi se prefăcea interesat de ce-i spuneam eu, însă am sesizat că uneori îi venea greu să respire.
- Spune-mi, Martin, la ce lucrezi acum?
- E greu de explicat. O carte la comandă.
- Un roman?
- Nu tocmai. Nu prea ştiu cum s-o definesc.
- Important e că lucrezi. Mereu am spus că statul degeaba înmoaie spiritul. Trebuie să ne menţinem creierul ocupat. Iar dacă n-avem creier, măcar mâinile.
- Dar uneori muncim mai mult decât ar fi cazul, domnule Sempere. N-ar trebui să vă luaţi o vacanţă? De câţi ani staţi aici, pe baricade, fără întrerupere?
Sempere se uită în jur.
- Locul ăsta e viaţa mea, Martin. Unde să mă duc? Pe o bancă în parc, la soare, să dau de mâncare la porumbei şi să mă plâng de reumatism? Aş muri în zece minute. Locul meu e aici. Iar fecioru-meu încă nu-i pregătit să preia frâiele, chiar dacă se gândeşte la asta.
- Dar e un băiat muncitor. Şi un om cumsecade.
- Prea cumsecade, fie vorba între noi. Uneori mă uit la el şi mă întreb ce-o să se aleagă de dânsul când eu n-o să mai fiu. Cum o să se descurce...
- Toţi taţii fac asta, domnule Sempere.
- O face şi al dumitale? Iartă-mă, n-am vrut...
- Nu vă faceţi griji. Tata avea şi singur destule griji ca să şi le ia în cârcă şi pe cele pe care i le produceam eu. Cu siguranţă, fiul dumneavoastră are mai multă experienţă decât credeți.
Sempere mă privea, ezitând.
- Ştii ce cred eu că-i lipseşte?
- Viclenia?
- O femeie.
- Doar n-o să ducă lipsă de iubite, cu toate porumbiţele care se îngrămădesc la vitrină să-l admire.
- Eu vorbesc de o femeie adevărată, din acelea care te fac să fii ceea ce trebuie să fii.