"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 🧠 📚ARTHUR SCHOPENHAUER : Viața, Amorul, Moartea" 🌟

Add to favorite 🧠 📚ARTHUR SCHOPENHAUER : Viața, Amorul, Moartea" 🌟

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

      Acesta nebunie prezintă, de altfel, un mijloc eficace în mina celor care vor sa conducă, menit să-l facă pe cei conduşi sa meargă înainte, chiar daca nu le e pe plac.

      *

      * *

      Onoarea este în mod obiectiv opinia altora asupra valorii noastre şi subiectiv o teama fata de acesta judecata.

      În ultima instanţă, are adesea un efect binefăcător, cu toate ca nu este intru totul moral.

      Onoarea are în unele cazuri un caracter negativ, contrar renumelui care are un caracter pozitiv.

      Subiectul care „are onoare” poate fi din punct de vedere social şi nu numai un oarecare, adică un tip banal. Renumele afirma fara excepţie ca subiectul sau este unic. Prin urmare, renumele trebuie sa fie mai întâi căpătat. Onoarea, dimpotrivă, trebuie păstrată. Prin urmare, lipsa de renume, obscuritatea este o stare negativa; lipsa de onoare, insa, este o ruşine, o stare pozitiva.

      *

      * *

      De asemenea, precum pisica toarce când o mingii, omului i se citeşte pe fata o dulce mulţumire când este lăudat.

      Contribuie foarte mult la fericirea noastră corectitudinea judecăţii sau a formulării care se aplica atunci când părerea noastră asupra a ceea ce reprezentam pentru noi înşine (ce este individul în sine şi pentru sine) coincide cu ceea ce suntem pentru alţii.

      Ceea ce reprezentam cuprinde: gradul, onoarea, gloria. In acesta întreita grija corespund trei feluri de nebunii: vanitatea, orgoliul şi ambiţia.

      Rangul nu este decât un bilet de ordine tras asupra opinei publice: taota valoarea lui consta în creditul debitorului.

      *

      * *

      Decoraţiile au şi ele utilitatea lor. Mai multe merite ar trece neobservate de public, de aceea nu este rau sa le subliniezi cu o stea sau o cruce. Cu atât mai mult cu cât publicul are ochi, urechi, chiar putin spirit, dar uita repede.

      Toate actele noastre sunt sub supravegherea opiniei publice, care nu iartă nimic, nici chiar o prima greşeală de tinereţe şi o priveşte ca pe o pata de neşters.

      Morala nu este decât necesitatea recunoscuta a unui renume bun sau al onoarei necesare pentru ca cineva să-şi poată face drum în societate.

      Pentru foarte multi probitatea şi onoarea nu sunt decât faţada la adăpostul căreia îşi desfăşoară în siguranţă acţiunile ilicite.

      „Onoarea burgheza” este respectul drepturilor tuturor şi presupune ignorarea totala a mijloacelor nelegale.

      „Onoarea funcţiei” presupune ca un om investit cu o funcţie are toate calităţile cerute spre a o îndeplini şi cere sa se achite punctual şi corect de datoriile inerente sarcinii sale.

      „Onoarea sexuala” înseamnă, pentru femeie, obligaţia de a respecta contractul matrimonial, atunci când exista, sau de a rămâne fidela partenerului ei. Pentru bărbat înseamnă crearea siguranţei conjugale pentru sotie, când este însurat. Precum şi o anumită corectitudine fata de o eventuala partenera.

      „Onoarea cavalereasca” sau punctul de onoare, în sfârşit, depinde, pentru bărbat, nu de ceea ce face, ci de ceea ce i se face. A fi insultat devine o ruşine şi insulta o isprava.

      A raspunde la o palma cu moartea este cea mai revoltătoare absurditate. Sa imitam, dar, exemplul lui Cato care, primind o palma, n-a dat-o înapoi, n-a cerut dreptate, nici n-a iertat-o: a tăgăduit-o.

      *

      * *

      Gloria se naşte din actele unui suflet mare sau din operele unui spirit mare. Cu cât gloria vine mai târziu, cu atât este mai durabila.

      „In societe sunt oameni celebri şi alţii, care merita sa fie celebri” a spus Lessing. Gloria nu este deci întâmplare. Esenţialul este sa fii mereu demn de ea.

      A ridica un monument unui om, fiind inca în viaţă, este ca şi cum ar declara ca se teme de posteritate.

      *

      * *

      Acela care doreşte sa trăiască printre oameni nu trebuie sa îndepărteze pe nimeni, oricât de ciudat sau rau. Cel mai înţelept lucru este să-ţi spui: „Nu-l voi schimba, dar vreau să-l folosesc”.

      Interesul călăuzeşte toate legăturile noastre. Un om urmărit de duşmanii sai, zdrobit de oboseala, întreabă un negustor ambulant drumul pe care ar putea sa scape de ei. Negustorul i-l arata, apoi adăugă: „Nu-ţi trebuie nimic? Poate cumperi ceva”.

      Politeţea este ruda cu diplomaţia, nepoliteţea este o prostie. A-ţi face duşmani cu orice preţ înseamnă să-ţi dai foc acoperişului.

      Pentru a intra în lume este necesara foarte multa răbdare şi îngăduinţa: una fereste de accidente, cealaltă de certuri şi invidie.

      Sa ne abţinem sa criticam, fie chiar cu buna intenţie, caci a rani pe cineva este uşor, a-l îndrepta este imposibil.

      În opoziţie, pentru a deveni blând nu-ţi rămâne decât să-ţi aminteşti de propriile tale schimbări în modul de a judeca: „Tot aşa am gândit oare şi odinioară?”.

      Comportamentul oamenilor este adesea infantil, răsfăţat; deci nu trebuie sa fim nici prea indulgenţi, nici îngăduitori cu nimeni.

      *

      * *

Are sens
Marcus
Marcus
  • 0
Carte de aforisme, extraordinara prin cinism si intelegere profunda a vietii, este o delectare pentru orice cititor.

Fara a da sfaturi, privind cu umor amar ceea ce Viata, amorul si moartea inseamna pentru fiinta umana, Schopenhauer reuseste sa spuna ceea ce fiecare dintre noi gandim si nu avem curajul de a formula. 
  • 16 March 2024 12:01

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com